Ένα εργαστήριο κατασκευής στολιδιών με θέμα το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα αστεράκια φτιαγμένα από χαρτόκουτες και κομματάκια από υφάσματα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στις 11.00 στον Ρώσσικο Στρατώνα.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών και θα έχει διάρκεια 2 ώρες.
Είσοδος ελεύθερη με κράτηση θέσης στο τηλέφωνο: 2821341613.
Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και το έθιμο στολισμού του:
Η ιστορία φέρεται να ξεκινά από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε περί το 750 να εξαλείψει την μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των ειδωλολατρών στη βελανιδιά, αντικαθιστώντας την με το έλατο. Έχει εκφραστεί όμως και η άποψη ότι το έθιμο έχει Βυζαντινή προέλευση. Σύμφωνα με αυτή, ο Αναστάσιος Α’ το 512 έχτισε στη Συρία έναν ναό με δύο ορειχάλκινα δέντρα.
Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει επικρατήσει να είναι ένα αειθαλές, κωνοφόρο δέντρο και ο στολισμός του αποτελεί παράδοση για τις μέρες των Χριστουγέννων. Στολίζεται με διάφορα στολίδια, γιρλάντες, κορδέλες, λαμπιόνια. Παλαιότερα αντί για λαμπιόνια τοποθετούσαν αληθινά κεριά. Ένα άγγελος ή ένα αστέρι τοποθετούνται στην κορυφή του δέντρου συμβολίζοντας το αστέρι της Βηθλεέμ που οδήγησε τους μάγους [1] ή τους αγγέλους που προστάτεψαν το Θείο βρέφος εκείνη την Άγια νύχτα.
Στην Ελλάδα το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρο το έφεραν οι Βαυαροί και στολίστηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας στα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα το 1833. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα ήταν το παραδοσιακό Χριστόξυλο ή Δωδεκαμερίτης ή Σκαρκάνζαλος κυρίως στα χωριά της Βορείου Ελλάδος. Κάθε χρόνο έβαζαν ένα μεγάλο κούτσουρο στο τζάκι [2] ή στις σόμπες τους από αγριοκερασιά, πεύκο ή ελιά και το άφηναν να καίει κατά τη διάρκεια των 12 ημερών των γιορτών από τα Χριστούγεννα έως και τα Φώτα. Λέγεται πώς αυτό το έθιμο έφερνε τύχη και γούρι στα σπίτια και έδιωχνε τα καλικατζαράκια από το σπίτι.
Στην Αρχαία Ελλάδα είχε καθιερωθεί το στόλισμα του δέντρου ελιάς, που το τοποθετούσαν μπροστά στην πόρτα του σπιτιού. Το στόλισμα περιλάμβανε κλωστές από μαλλί, διάφορα φρούτα και καρπούς, σύκα, κορδέλες, μπισκοτάκια με μέλι κτλ. Το κλαδί της ελιάς το κρατούσαν μέχρι την επόμενη χρονιά. Τα παιδιά επισκέπτονταν τα σπίτια και τραγουδούσαν κάτι σαν τα σημερινά κάλαντα.
[1] https://www.helppost.gr/xristougenna/xmas/treis-magoi-dora/
[2] https://www.helppost.gr/home/thermansi/xyla-sompa-tzaki/
Ακολουθεί πολυμεσικό υλικό για την εκδήλωση με φωτογραφίες και βίντεο, που ανοίγουν σε γκάλερι με περιγραφές